Natur i Sverige, hur ser läget ut?

Sverige är känt för att vara ett långt land med en liten befolkning och storslagen natur, något som man själv som svensk stadsbo lätt kan glömma bort. Då Sverige är ett så pass avlångt land skiljer sig klimatet mycket åt från de sydligaste till de nordligaste breddgraderna, vilket gör att man kan hitta stora skillnader i hur den svenska naturen ser ut i de olika delarna av landet.

Så hur ser vår svenska natur ut egentligen? Ja, det beror givetvis på var i landet man befinner sig. I norr kan man njuta av svindlande vyer och dramatiska fjäll som kan få även en van vandrare att tappa andan. I söder sträcker sig fälten ut över vidderna och bryts av med lummiga bokskogar. Längs med landets kuster kan man se allt från lena sandstränder till karga klippor där vågorna slår hårt mot land.

Höga kusten och Kebnekaise

Höga kusten är ett område längs med kusten i Ångermanland med en slående vacker natur. Sedan istiden har marken höjts med nästan 300 meter över havet, vilket gjort att landskapet präglas av höga klippor och djupa stup. På Höga kusten kan man som besökare få omväxlande naturupplevelser med storslagna berg, idylliska skärgårdar och iögonfallande kulturlandskap med urskog och ovanliga växter. Området räknas sedan år 2000 som världsarv tack vare sin unika natur.

Kebnekaise är Sveriges högsta berg med 2 097 meter över havet. Området runt Kebnekaise har de högsta punkterna över havet som man kan hitta i Sverige. Naturen här präglas av vackra utsikter från skarpa bergstoppar med gnistrande glaciärer. Dalen nedanför Kebnekaises topp kallas för Tarfaladalen och är ett kargt område som i sin brutalitet är slående vackert. Naturen består av is och sten och kalla vindar viner genom dalen även under sommarhalvåret

Tandövala och Kinnekulle

Runt berget Tandövala i Västerdalarna hittar man ett unikt område med gammelskog som bevarats sedan urminnes tider. Mitt i skogen hittar man den lilla fäboden Vardsätra som öppnar upp havet av skog tillsammans med en ringlande stig. Detta område liknar inget annat med sina flera hundra år gamla gammelgranar och tallar. Naturområdet har sedan år 1982 varit klassat som ett naturreservat. Naturreservatet sträcker sig över imponerande 3 498 hektar.

Kinnekulle är ett platåberg i Västergötland som ligger vid den västra sidan av den stora sjön Vänern. Bergets högsta punkt som kallas Högkullen ligger runt 306 meter över havet. Under våren och sommaren när ramslöken på de så kallade Munkängarna på Kinnekulle slår ut täcks skogen av ett blomhav. Naturen på Kinnekulle är oemotståndligt vacker, speciellt under sommartid, och många drar ofta paralleller till att platsen kan liknas vid Nangijala.

Blekinge skärgård och Mjällådalen

Kustremsan i östra Blekinge består av en vacker skärgårdsmiljö med såväl bebodda öar som orörd natur. Skärgården är mindre exploaterad än kustremsorna på många andra platser i Sverige och landskapet präglas av vackra bokskogar, stora hundraåriga ekar och underbara kulturlandskap. Sommartid brukar vädret bjuda på många soliga dagar och behagliga temperaturer och de många öarna gör att det finns mycket vacker natur att upptäcka genom att åka på korta båtturer.

I Västernorrland hittar man Mjällådalen som är en dalgång som går längs med Mjällån och som har orörd och artrik natur. Landskapet liknar snarare en trollvärld med raviner, höga naturvärden och hisnande nipor. Vattendrag ringlar sig fram genom en smal dal fylld med mjäla och sand. Ravinerna har skapats av små bäckar som rinner mot den större ån genom sandlagren. Landskapet är dramatiskt och vackert på samma gång och liknar inte någon annan plats i Sverige.

Ölands södra udde

På Öland hittar man från Ottenby Kungsgård till öns södra spets en annorlunda och vacker natur. Tack vare att hjortar, får och kor betar på marken hålls landskapet öppet och obevuxet fram till skogsbrynet där den enastående lövskogen i Ottenbylund börjar. I skogen tornar höga ekar upp över marken och bidrar till ett vackert landskap. Bland trädkronorna frodas ett rikt fågelliv med flera vackra arter som fyller omgivningarna med fågelsång.

Söderåsens nationalpark

I nordvästra Skåne hittar man Söderåsens nationalpark som sträcker sig genom kommunerna Klippan, Svalöv, Åstorp och Bjuv. Åsens högsta punkt ligger 212 meter över havet med utsikt över de vackra vyerna. Söderåsen är täckt av lummiga bokskogar som sluttar ner i dalgångarna där de möter klart vatten som porlar fram i slingriga bäckar. Från toppen av åsen ser man långt ut över Skånes vackra slätter och denna utsikt räknas av många som en av Sveriges vackraste.